Ingyen energia, földből, napból, levegőből, geo tarifa, geotermikus hőszivattyú

Meteorológia

Meteorológiai adatok, érdekességek

Magyarországon a jelenleg is hatályos szabvány szerint a téli méretezési hőmérséklet fűtéshez -15 Celsius fok. Ez azt jelenti, hogy amikor egy lakás, ház vagy egyéb épület fűtését tervezik, akkor valamennyi elemét a fenti, szélsőséges érték alapján számítják és tervezik meg.
Az elmúlt évtizedek időjárását vizsgálva bátran kijelenthetjük, hogy hazánkban néhány különlegesen hideg (hegységek, nyílt területek) hely kivételével, ilyen értékeket legfeljebb néhány percig, vagy mindössze 1-2 óráig regisztrálhattunk. Amennyiben a városi viszonyokat vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a hőmérő higanyszála évekig nem esik -10 Celsius fok alá. Mit jelent ez?
Ha a fűtési szezont a 15 Celsius fok alatti tartományban vizsgáljuk, akkor kijelenthetjük, hogy a fűtési túlméretezés 5/30, azaz 18%-os. Sőt, az alacsonyabb értékek kivétel nélkül mindig éjszaka fordulnak elő, amikor nem zavaró, ha kétszer egy évben 21 Celsius fok helyett csak 19 Celsius fok van a szobában és így a túlméretezés már 30-35%-os.

A fentiekből láthatjuk, hogy az ily módon előre meghatározott értékek mennyire fontosak a hőszivattyú rendszer kialakításánál, és a beruházás, illetve az energiatakarékosság kérdésénél mennyire fontos szerepet játszhatnak. Az iménti gondolatébresztőhöz hivatalos igazolásul mellékeljük a Magyar Meteorológiai Intézet 1960-1990 között mért téli hőmérséklet értékeit: kattintson ide


Hőszivattyú, geotermikus, geo tarifa - GerappaHőszivattyú | Geotermikus | Geo tarifa | Hasznos linkek