Ingyen energia, földből, napból, levegőből, geo tarifa, geotermikus hőszivattyú

Geotermikus hőszivattyú

Geotermikus hőszivattyúzás elmélete                                           Geotermikus hőszivattyú kínálat >>

A hőszivattyúzás elmélete

A hőszivattyú igen találó, a lényeget jól kifejező elnevezés. A hőszivattyú alapjait már a XX. század elejétől ismerjük; ekkor alkották meg a legelső kompresszoros hűtőegységet, vagyis ez volt az első alkalom, amikor az ember egy berendezés használatával képes volt hőt "szivattyúzni", szállítani egyik helyről a másikra.
A hőszivattyú technológia lényege, hogy nem energiahordozókból (azok elégetése által) állítunk elő hőt, hanem átszállítjuk valahonnan valahová.

A geotermikus hőszivattyú működése

A geotermikus hőszivattyú "kettő az egyben" funkciót lát el: hőelvonás révén hűt, valamint az elvont hő leadásával fűt, ezáltal biztosítja a hűtéshez szükséges (hűtőszekrény, klímaberendezés) energiát, valamint a melegvíz előállításához és a téli időszakban a fűtéshez szükséges energiát is - mindezt a környezet károsítása és külön segédberendezés (pl. központi kazán) nélkül! A geotermikus hőszivattyú a befektetett energia többszörösét adja le hőenergiaként.

Geotermikus hőszivattyú a mindennapokban
Sokan nehezen tudják elképzelni a hőszivattyú szót hallva, hogy a lakásban, a mindennapi életben ez miképpen is működhet, holott szinte minden háztartásban jelen van a legáltalánosabb példa a hőszivattyú alkalmazására: a hűtőszekrény. A hőszivattyú segítségével egy háztartási hűtőgépből "kiszivattyúzzuk" a hőt a konyhába, amivel értelemszerűen a konyhát fűtjük, és a hűtőszekrényt hűtjük. Ezt oly módon is nehézség nélkül megtehetjük, hogy a konyhában akár 25-30 C meleg van, miközben a mélyhűtőben -15 C hideget biztosít a hőszivattyú rendszer. Igen, ez is a hőszivattyú alkalmazása, a hő "átszivattyúzása" a mélyhűtőből a konyhába.

Geotermikus hőszivattyú - a legkorszerűbb fűtési megoldás
Miért mondjuk azt, hogy a geotermikus hőszivattyú napjaink legmodernebb fűtési megoldása? Nos azért, mert a hőszivattyú révén - a hőmérséklettől függően - a szállított hő egyötöde-egyharmada közti mértékű energia felhasználásával megvalósíthatjuk a hő átmozgatását és fűtési-hűtési célú felhasználását. Azaz, ha 10 kW hőt (egy családi ház fűtési igényét) szeretnénk "szivattyúzni", akkor kb 2-3 kW elektromos áramot kell ehhez felhasználnunk. Ez nagyjából egy nagyobb teljesítményű (vagy két kisebb) hajszárító által igényelt energiának felel meg.

De honnan von el hőt a geotermikus hőszivattyú?
Bizonyára Ön is elgondolkozott azon, hogy vajon honnan lehetne annyi hőt elvonni, amellyel egy teljes házat egész télen át fűthetünk. A megoldásra több lehetőség is kínálkozik:

Geotermikus hőszivattyúzás a földből
A föld, vagyis a lábunk alatt a talaj 60-80 cm-nél mélyebben sohasem fagy meg, és nagyobb mélységben még melegebb is. Kijelenthetjük, hogy Magyarország területén szinte mindenhol tudunk +5 Celsius és +8 Celsius fok közötti keveréket felhozni szondás rendszerrel (fagyálló víz keringtetésével), amely remek megoldás a hőszivattyú táplálására. Ilyen esetben - a levegős rendszer alkalmazásától eltérően - a házunk fűtésével párhuzamosan a földet hűtjük, és a rendszer független a külső hőmérséklettől.

Geotermikus hőszivattyúzás kútvizekből

A kútvizek a leghatékonyabb hőforrások, mivel legalacsonyabb hőmérsékletük többnyire +8 Celsius fok körül mozog, ami a hőszivattyúba vezetve kiváló hatásfokkal fűt. Fontosnak tartjuk azonban hangsúlyozni, hogy a kútból történő hőszivattyúzásnál a megfelelő vízhozam elengedhetetlen a működéshez, valamint a víz visszatáplálása csak egy másik kútba történhet.

Geotermikus hőszivattyú kínálat >>


Hőszivattyú, geotermikus, geo tarifa - GerappaHőszivattyú | Geotermikus | Geo tarifa | Hasznos linkek