Ingyen energia, földből, napból, levegőből, geo tarifa, geotermikus hőszivattyú

Hőszivattyús használati melegvíz (HMV) termelés

A hőszivattyú igen találó, a lényeget jól kifejező elnevezés. A hőszivattyú alapjait már a XX. század elejétől ismerjük, ekkor alkották meg a legelső kompresszoros hűtőegységet, vagyis ez volt az első alkalom, amikor az ember egy berendezés használatával képes volt hőt "szivattyúzni", szállítani egyik helyről a másikra. A hőszivattyú technológia lényege, hogy nem energiahordozókból (azok elégetése által) állítunk elő hőt, hanem átszállítjuk valahonnan valahová.

A szivattyúzott hő előnyösen alkalmazható használati melegvíz fűtésére is. A piacon kapható háztartási hőszivattyúk képesek használati melegvizet is előállítani. Fontos tudni azonban, hogy a fűtési levegő-víz hőszivattyúk a téli (hideg) időszakban lassan tudják előállítani a HMV megfelelő hőmérsékletét, mivel a hőfelvevő forrás a hideg levegő. A HMV termelés időtartamában a hőszivattyú nem "foglalkozik" a fűtési feladatával.

A használati melegvíz hőszivattyúk jellemzője, hogy ezek a berendezések csak a HMV melegítésével foglalkoznak, így biztosított a folyamatos rendelkezésre állás, illetve a technológia is a HMV fűtésére lett optimalizálva. Ezért elmondható, hogy a HMV előállítás optimális módja a direkt HMV hőszivattyú alkalmazása. A tartályos HMV hőszivattyúk (levegő-víz) átlagos éves COP értéke 3,7, azaz a rendszer az elhasznált hő 27%-át fogyasztja el elektromos áram formájában. Egy ilyen berendezés kombinálható napkollektoros rendszerrel is, így az év naposabb felében a napenergia is hozzásegít a takarékos HMV készítéshez.

HMV hőszivattyú kínálat >>


Hőszivattyú, geotermikus, geo tarifa - GerappaHőszivattyú | Geotermikus | Geo tarifa | Hasznos linkek