Ingyen energia, földből, napból, levegőből, geo tarifa, geotermikus hőszivattyú

Hőszivattyú / hőszivattyúzás

Levegő-víz hőszivattyú választék >>

Geotermikus hőszivattyú választék >>

Hőszivattyúzás eredete, általános leírása:

Az első lépés a kompresszoros hűtés feltalálása a múlt század elején. Ezzel a technológiával ugyanis lehetőség nyílt hő szállítására (szivattyúzására) két hely, vagy közeg között. A közvetítéshez szükséges egy mechanikus vagy kémiai kompresszor, ami a körfolyamat egyik oldalán felveszi a hőt, amit a körfolymat másik oldalán lead/átad egy másik közegnek. A hűtésben elterjedt rendszer az 1960-as évektől kezdve jelent meg a fűtés területén. Előnye, hogy egységnyi hő "szivattyúzásához" kb. egyharmad-egynegyed annyi energiára van szükség, így jóval hatékonyabb, mint az egyéb energiahordozók elégetéséből keletkező hő termelése.

A hőszivattyúzás hatásfokát (COP és EER értékek) több tényező is befolyásolja, de legfőképpen a hőforrás és fűtőközeg hőmérséklet szintje. Egyszerűen megfogalmazva minél melegebb a hőforrás és minél hidegebb a fűtendő közeg, annál takarékosabban lehet hőszivattyúzni. Így mindig a helyi és technológiai adottságok határozzák meg, hogy milyen rendszer beruházása a leg kifizetődőbb. A mai gépészet világában a következő rendszerű hőszivattyúk terjedtek el tömegesen:

- víz-víz geotermikus hőszivattyú, ahol a hőforrás és a fűtőközeg is víz (pl. kútvizes megoldás)
- talajhő-víz (talajszondás) geotermikus hőszivattyú, ahol a hőforrás a szondákból érkező fagyálló, a fűtőközeg pedig víz
- levegő-víz hőszivattyú, ahol a hőforrás a külső levegő, a fűtőközeg a víz
- víz-levegő hőszivattyú, ahol a keringő víz a hőforrás és azzal közvetlenül levegőt fűtjük (általában nagy bevásárló kp.-ban)
- levegő-levegő hőszivattyú, ahol a levegő a hőforrás és a berendezés közvetlenül a belső levegőt fűti (például split klíma berendezésekben)

Lakossági és ipari környezetben leginkább elterjedt rendszerek hatékonysága:

Talajszondás geotermikus hőszivattyú rendszerek 5 .. 1800 kW                 részletek >>

Fűtési hatékonyság (COP érték)*: 3,5 .. 6

Hűtési hatékonyság aktív hűtéssel (COP érték)**: 5 .. 7

Hűtési hatékonyság passzív hűtéssel (COP érték)***: 10 .. 40

Levegő-víz hőszivattyú rendszerek 5 .. 850 kW                          részletek >>

Fűtési hatékonyság (COP érték)****: 3,5 .. 4,7

Hűtési hatékonyság (EER érték)*****: 2,7 .. 3,2

*B0W35, **B20W7, ***B14W19, ****A7W35, *****A35W7 szerinti értékekkel megadva

Látható, hogy a megadott hatásfok értékek igen széles skálán mozognak a kompresszor technológia, munkaközeg és a szabályzás függvényében. Javasoljuk, hogy a leg megfelelőbb technológia/berendezés megtalálása érdekében keresse kollégáinkat a megadott elérhetőségeken.

 


Hőszivattyú, geotermikus, geo tarifa - GerappaHőszivattyú | Geotermikus | Geo tarifa | Hasznos linkek