Ingyen energia, földből, napból, levegőből, geo tarifa, geotermikus hőszivattyú

Geotermikus szondakészítés

A geotermikus energia hasznosítása során a földből nyerünk ki hőt, amit valamely rendszer segítségével hasznosítunk. A geotermikus hőszivattyús rendszerek a talajból, vagy nyílt felületű vízből vonják ki a hőt, amit kompresszoros technológiával fűtő energiává alakítanak. Amennyiben nyílt vízfelületet, kútvizet vagy talajvizet hasznosítunk, a rendelkezésre álló víz összetétele, hőmérséklete és mennyisége határozza meg a kinyerhető hő mennyiségét. Mivel ennek a három tényezőnek a meghatározása, mérése és jövőbeni modellezése nem könnyű feladat, a hőszivattyúzáshoz kialakult egy közelítőleg stabilan méretezhető, majdnem mindenhol alkalmazható biztonságos primer hőforrás, a talajszonda.

A talajszonda egy csőrendszer, ami a talajba fektetve, vagy függőlegesen elhelyezve a föld hőjét olyan formában közvetíti, hogy a benne áramló fagyálló folyadék hidegebb a földnél és így folyamatosan hőt vesz fel. A talajszonda lehet vízszintesen lefektetett kollektor jellegű, lehet épületek beton cölöpözésébe elhelyezett spirál csőrendszer, lehet nagy átmérőjű henger alakú furatba elhelyezett spirál csőrendszer, vagy a legáltalánosabb kb. 100 m mély furatba elhelyezett csőpár/dupla csőpár.

A talajszonda rendszer kiválasztása mindig egyedi kérdés. Minden épületnél, építkezésnél adódhat olyan szempont vagy adottság, mely befolyásolja a szonda tervezését, elhelyezését. A talajszonda az az elem, ami a modern geotermikus rendszert összeköti/hozzáköti az adott földterülethez, hogy aztán szerves egységet képezzenek. A technika fejlődésével egyre modernebb és speciálisabb szonda megoldások kerülnek reflektorfénybe.

A geotermikus szonda tehát elsődleges jelentőséggel bír a teljes rendszerben és meghatározza a fűtési-hűtési rendszer működését. A legmagasabb minőségű berendezés sem tud hatékonyan működni egy alulméretezett szondarendszerrel. A szondák túlméretezése is rontja a rendszer hatékonyságát a felesleges szivattyú munka miatt, ráadásul a szondák kialakítása igen költséges tevékenység, ezért a túlméretezés a beruházási költség szempontból sem javasolt.

A geotermikus szondákat minden esetben egyedileg kell méretezni és engedélyeztetni a területileg illetékes bányakapitányságnál. Az engedélyezést egyes speciális esetekben meg kell előzni, vízügyi ellenőrzésnek is olyan területeken, ahol a fúrás földtanilag problémákat okozhat.

Nagy teljesítményű geotermikus szondamező kialakításánál kötelező próbafúrást és mérést végezni. A "response test" során megtörténik egy olyan szonda elhelyezése, ami a végleges mezőben is működni fog. A teljesen elkészített szondát hőtechnikai mérésnek vetjük alá, minek során meghatározzuk a talaj hőmérsékletét, a talaj hővezető képességét, valamint a használt tömedékelő anyag hővezető képességét. Ezen adatokból tudjuk meghatározni az adott hőszivattyús rendszerhez szükséges szondák számát és méretét.

Cégünk vállalja geotermikus szondák tervezését, engedélyezését és elkészítését hőszivattyús rendszerek kiszolgálására.


Hőszivattyú, geotermikus, geo tarifa - GerappaHőszivattyú | Geotermikus | Geo tarifa | Hasznos linkek